Пам’ятка Профілактика гострих кишкових інфекцій З метою профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно: • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін. • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. • Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції. • Харчові продукти в організовані дитячі колективи повинні надходити з документами, що підтверджують якість та безпеку продукції; • НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. • При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском. • Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин. • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання). • НЕ готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. • При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом. • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). • Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води. • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. • Обов’язково мити руки після відвідування туалетів. • При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти. • Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. • Дотримуватися правил особистої гігієни. • Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі. • Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування. • Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки. • Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо); • Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо); • Добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу; • Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання; • При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування небезпечне! Нагадуємо – ваше здоров’я і здоров’я ваших дітей у ваших руках, бережіть його! Управління Держпродспоживслужби в Приморському районі